Słodko, zdrowo, owocowo! Najlepsze przepisy na sezonowe pyszności z owocami

Latem po wejściu do warzywniaka lub podczas wizyty na targu można wprost oszaleć – z każdej strony kuszą kolorowe, pięknie pachnące owoce, zachęcają do kupna i natychmiastowego spróbowania drzemiącej w nich słodyczy. Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, brzoskwinie… Ach, cudowna to pora roku dla owocowych smakoszy!

Można wcinać je na surowo, można zamknąć w słoiku na chłodniejsze czasy, można też wykorzystać owoce do produkcji cukierniczej. Po ciasta, placki i muffiny najchętniej sięgną dzieciaki, które nie zawsze pałają entuzjazmem na widok owoców – widocznie do wszystkiego trzeba dojrzeć 😉 Oto kilka sprawdzonych przepisów – zachęcam do ich wypróbowania i wspólnego pichcenia z dzieciakami. Smacznego!

MUFFINKI Z OWOCAMI LASU

składniki suche:
2 szklanki mąki (może być razowa)
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
pół kostki stopionego masła

borówki, maliny, jeżyny – wg upodobania

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre mieszamy w drugiej, dodajemy mokre do suchych i krótko mieszamy do połączenia się składników. Napełniamy foremki do 1/3 objętości, dodajemy owoce i przykrywamy kolejną porcją ciasta (mniej więcej do wysokości 2/3 foremki). Pieczemy w 180 st. 20-30 minut. Muffiny wyjdą równie dobre z czekoladą, migdałami, orzechami, suszonymi owocami lub budyniem (wtedy przyrządzamy 1 budyń na 350 ml mleka i nakładamy łyżeczką do środka).

owocowe muffinki

TARTA JAGLANA Z OWOCAMI bez pieczenia

Spód:
200 g migdałów
ok 50 g suszonych daktyli lub moreli
3 łyżki wiórków kokosowych

Migdały mielimy blenderem, suszone owoce namaczamy przez pół godziny i także blendujemy, łączymy wszystko z wiórkami- powinna powstać kleista masa, którą wyklejamy blaszkę do tarty.

Mus:
Szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
Cynamon i wanilia w laskach

Kaszę jaglaną opłukujemy wrzątkiem, by pozbawić ją gorzkiego posmaku. Gotujemy ją na mleku do miękkości, dla smaku można dorzucić cynamon i wanilię lub doprawić później cynamonem w proszku. Ugotowaną kaszę blendujemy i wykładamy na spód. Dajemy do lodówki- najlepiej na całą noc, minimum na 3 godziny. Tarte posypujemy borówkami, malinami, układamy na niej truskawki, nektarynki pocięte w plastry lub inne dowolne owoce 🙂

BROWNIE Z MALINAMI

75 g gorzkiej czekolady
80 g cukru
70 g masła
2 jajka
30 g mąki
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

maliny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i kakao. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy pojedynczo jajka, czekoladę i mąkę. Ciasto przekładamy do formy, układamy na wierzch maliny i pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach.

PROSTE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

1/2 kg czereśni
50 g cukru
125 g mąki
300 ml mleka
3 jajka
Szczypta soli

Czereśnie pozbawiamy pestek i przekładamy do okrągłej foremki (szklanej, ceramicznej lub do małej tortownicy). Jajka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier, mąkę, mleko i sól. Zalewamy powstałą masą owoce, pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Jeśli chcemy, by ciasto było słodsze, można dodać cukier do czereśni. Można także użyć innych owoców, w zależności od własnych upodobań 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *