Lody, lody dla ochłody! 5 pysznych przepisów bez chemii i cukru!

Lato się obudziło i wróciły do nas upały. A jak upały, to wiadomo – szukamy ochłody i sięgamy po lody. Te sklepowe, to czasami istna tablica Mendelejewa – tu dodatek E, tam syrop glukozowy, monocośtamcośtam, jakieś kwasy. Jak to jeść, jak to dawać dzieciakom?! Otóż nie trzeba, bo w łatwy sposób można przygotować lody we własnej kuchni i to takie bez cukru, podejrzanych słodzideł i tłuszczy! Oto pięć przepisów, które na gorące dni będą wprost idealne!

LODY MALINOWE

1 opakowanie malin

2 łyżki miodu

1 opakowanie jogurtu naturalnego

Maliny blendujemy z jogurtem i miodem, przekładamy do foremek na lody i zamrażamy. Jogurt można pominąć – w ten sposób otrzymamy pyszne lody sorbetowe 🙂 Zamiast malin można użyć niemal każdego innego owocu – polecam arbuza, bardzo odświeżające!

LODY KAWOWE

2 banany

1/2 filiżanki mocnej, wystudzonej kawy

2 łyżki jogurtu greckiego

Banany kroimy w plasterki i zamrażamy. Zamrożone plastry wrzucamy do blendera, dodajemy kawę i jogurt, blendujemy. Podajemy od razu lub przekładamy do foremek na lody i zamrażamy.

LODY ORZECHOWE

2 banany

4 łyżki masła orzechowego

Banany kroimy w plasterki i zamrażamy. Zamrożone plastry wrzucamy do blendera, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu, najlepiej posypane orzechami.

LODY KAKAOWE

2 banany

4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

1-2 łyżki ciemnego kakao

Banany kroimy w plasterki i zamrażamy. Zamrożone plastry wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, kakao i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu, posypane czekoladą lub innym smakołykiem 🙂

LODY KAKOWE z awokado

1 awokado

1 banan

1 łyżka kakao

1 łyżka miodu

Wszystkie składniki blendujemy i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny masę wyciągamy i mieszamy.

Dajcie znać, czy próbowaliście i jak Wam wyszło – tutaj albo na profilu bloga na Facebooku. SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *