Jaglany chlebek bananowy – pyszności! :)

Miękki, nieco wilgotny, pyszny, a w dodatku bez mąki pszennej i białego cukru! Jaglany chlebek bananowy – mój ulubiony wypiek ostatnich miesięcy, który robi się w kwadrans bez wielkich kombinacji i utrudnień.  Dokonały do kawy, na śniadanie (pierwsze lub drugie) i podwieczorek. Jak ktoś się uprze, to i na obiad lub kolację zjeść może, a co! 😉 Świetnie smakuje zarówno solo jak i w duecie – np. z masłem orzechowym lub dżemem. Zróbcie, nie pożałujecie! 😀

JAGLANY CHLEBEK BANANOWY

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki z orzeszków ziemnych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu/ syropu z agawy/ syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy/ oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cynamon, imbir, kardamon
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki: żurawina, siekane orzechy, migdały, czekolada, wiórki kokosowe
  1. Banany blendujemy, dodajemy oliwę, jajka, miód i miksujemy do połączenia się składników.
  2. Mąkę jaglaną mieszamy z mąką z orzeszków, sodą, solą i przyprawami.
  3. Dorzucamy mąki z dodatkami do masy bananowej i miksujemy na gładką masę.
  4. Do ciasta dorzucamy ulubione dodatki i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 50 minut, wyciągamy i studzimy.

Kilka istotnych informacji:

  • przepis jest bardzo prosty, zaproście do wspólnego pieczenia dzieciaki!
  • banany powinny być dobrze dojrzałe, brązowiejące
  • jeśli nie mamy mąki z orzeszków może być 1,5 szklanki mąki jaglanej, też wyjdzie!
  • można dodać więcej miodu lub innego słodzidła, zależy, jak bardzo słodkie ciasto chcemy uzyskać
  • jeśli nie lubimy cynamonu, imbiru lub kardamonu, to po prostu pomijamy ich dodanie
  • wszystkie składniki kupiłam w popularnym dyskoncie, więc nie trzeba daleko szukać
  • sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku – 50 minut w moim piekarniku wystarczyło w innym może być to za długo lub za krótko
  • lepiej nie zapraszać zbyt dużo osób na degustację, bo zjedzą i trzeba będzie piec jeszcze raz 😉

Dajcie znać tutaj, na Facebooku lub Instagramie, czy przepis się Wam spodobał i czy Wasz chlebek wyszedł 🙂 Smacznego!

2 thoughts on “Jaglany chlebek bananowy – pyszności! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *