Fantastyczna piątka, czyli garść słodkich przepisów dla małych urwisów

Ostatnio narzekałam na przesłodzenie diety dzieciaków i namawiałam do ograniczenia słodkich przekąsek, ale czasami każdy ma ochotę na jakieś dobre ciacho albo wypasiony deser po niedzielnym obiedzie. Nie będę złą ciotką i podpowiem kilka pomysłów na domowe słodkości w nieco zdrowszej i mniej cukrowej wersji. Przepisy są sprawdzone na mnie, moich znajomych i rodzinie, mogę je więc z czystym sumieniem polecić. W przedszkolu też czasami zabieramy się za produkcję cukierniczą- mamy za sobą m.in. ciasto marchewkowe, ciasteczka owsiane, wielkanocną babę, a pierniki w grudniu to już nasza tradycja. Bo wspólne gotowanie jest fajne i warto czasami zagonić do kuchni dzieciaki. To najprostszy sposób na wyrabianie zdrowych nawyków żywieniowych, zachęcanie do próbowania nowych potraw, eksperymentowanie ze smakami i zapachami, a także świetna okazja do rozwijania kreatywności maluchów. Poza tym wspólnie spędzony czas przy kucharzeniu to wartościowo spędzony czas, który pozwala na zbliżenie się, integrację i zacieśnienie stosunków. Najlepiej zwierzyć z problemów podczas obierania warzyw, pochwalić sukcesami przy wykrawaniu ciastek lub powtórzyć ostatnio poznany wierszyk czy piosenkę ozdabiając upieczone babeczki. Czy w pracy, czy prywatnie z moją chrześnicą, lubię pieczenie z dzieciakami, a one zawsze chętnie i z radością przystępują do pracy. Zatem koniec gadania, czas na przepisy!

Przepisy podane poniżej są mixem przepisów znalezionych na Internecie/ książkach/ babcinym zeszycie i moich własnych modyfikacji. Miłego przygotowywania i smacznego!

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKAMI

3 duże jabłka
Cynamon, kardamon, imbir
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 jajko
Żurawina/ pestki słonecznika i dyni/ orzechy/rodzynki/ wiórki kokosowe

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w rondelku z odrobiną wody, aż cząstki owoców rozpadną się i powstanie mus. Doprawiamy cynamonem, kardamonem i imbirem- nie podam konkretnej ilości, bo zawsze robię „na oko” 😀 Do ostudzonego musu dodajemy płatki owsiane, jajko i mieszamy. Dorzucamy orzechy, bakalie- zależy od naszej fantazji i upodobań. Rękami formujemy ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę płatków owsianych. Pieczemy w temperaturze ok 180 st. aż zrobią się złoto-brązowe.

Płatki owsiane zawierają mnóstwo witamin i minerałów i błonnik, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit. Ponadto płatki owsiane regulują poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi. Lepiej wybierać te zwykłe lub górskie zamiast błyskawicznych.

BUDYŃ JAGLANY

60 g kaszy jaglanej
200 ml mleka roślinnego lub krowiego
1 jabłko lub gruszka (może być też mus jabłkowy)
Cynamon i wanilia w laskach

Kaszę jaglaną opłukujemy wrzątkiem, by pozbawić ją gorzkiego posmaku. Następnie gotujemy ją na mleku do miękkości, dla smaku można dorzucić cynamon i wanilię w lasce lub po prostu doprawić później mielonym cynamonem.  Dodajemy drobno pokrojone jabłko/ gruszkę lub mus. Wyciągamy laski wanilii i cynamonu i całość blendujemy na gładką masę. Można posypać płatkami migdałów lub orzechami. Voilà, budyń jaglany gotowy, bon appétit!

Kasza jaglana- ostatnio stała się bardzo modna i dobrze, bo jest świetna! Zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych, jaglanka wzbogaci naszą dietę i zapewni nam sporą dawkę witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i doskonała, gdy mamy katar- ma właściwości odśluzowujące (sprawdziłam i na mnie przy katarze działa!)

GRECKI DESER OWOCOWY

2 herbatniki lub 2 ciastka owsiane
Jogurt grecki
Maliny lub borówki (albo i jedno, i drugie)

Herbatniki kruszymy i dajemy część na dno szklanki. Następnie układamy warstwami na przemian jogurt-owoce-jogurt-owoce. Na górę dajemy pokruszone herbatniki, dekorujemy owocami i wcinamy ze smakiem 🙂

Jogurt grecki ma dużo więcej białka i mniej cukru i sodu niż zwykłe jogurty naturalne. Sięgajcie raczej po naturalny jogurt grecki zamiast wersji smakowych- zawierają dużo cukru, więc lepiej samemu dorzucić owoce, migdały lub orzechy.

PYSZNA CZEKO-AWOKADA

1 dojrzałe awokado
2-3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki miodu

Awokado blendujemy z kakao i miodem- tylko tyle i aż tyle, bo efekt jest zachwycający. Można ewentualnie dodać dojrzałego banana i zmiksować razem z pozostałymi składnikami, ale nie ejst to konieczne. Czeko-awokadę można podać z owocami, np. gruszkami, kiwi, truskawkami lub malinami- pełna dowolność 🙂 Nutella i inne pełne niezdrowych tłuszczy i cukrów mazidła mogą się schować.

Awokado jest nietypowym owocem- kalorycznym i z dużą zawartości a tłuszczów. Na szczęście, tłuszcze te są z dobrej rodziny i dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Awokado to także świetne źródło potasu, witamin i kwasu foliowego.

TARTA Z MUSEM JAGLANYM bez pieczenia

Spód:
Migdały, całe opakowanie (200 g)
Suszone daktyle lub morele (ok 50 g)
3 łyżki wiórków kokosowych

Migdały traktujemy blenderem, suszone owoce namaczamy przez pół godziny i także blendujemy, łączymy wszystko z wiórkami- powinna powstać kleista masa, którą wyklejamy blaszkę do tarty.

Mus:
Szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
Cynamon i wanilia w laskach

Kaszę jaglaną opłukujemy wrzątkiem, by pozbawić ją gorzkiego posmaku. Gotujemy ją na mleku do miękkości, dla smaku można dorzucić cynamon i wanilię lub doprawić później cynamonem w proszku. Ugotowaną kaszę blendujemy i wykładamy na spód. Dajemy do lodówki- najlepiej na całą noc, minimum na 3 godziny. Tarte można posypać borówkami, malinami lub ułożyć na niej truskawki- będzie jeszcze pyszniej 🙂

Suszone owoce to dobry pomysł na przekąskę dla dzieci- są słodkie a przy tym zawierają wiele cennych składników odżywczych i wspomagają perystaltykę jelit. Ale uwaga- często w sklepach można znaleźć bogato dosładzane i z dodatkiem olejów roślinnych, wiec czytajmy etykiety!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *