Domowa nutella i inne pasty, które z powodzeniem zastapią masło

Nutella to zło – o tym już wie chyba każdy. Dużo za dużo cukru, olej palmowy, orzechy w ilościach minimalnych – jednym słowem dramat, pyszny, ale dramat! A dzieciaki lubią , przepadają i trudno czasami im odmówić, zwłaszcza, jeśli czekoladowy krem to jedno z niewielu rzeczy, które jedzą. Na szczęście i w tej sprawie można znaleźć rozwiązanie – domowa pasta czekoladowa! Jak ją przygotować? Cóż, pomysłów na to jest co najmniej kilka 🙂

„Hummusy i pasty” to książka napisana przez Konrada Budzyka, autora bloga blendman.pl, dietetyka, weganina i smakosza kuchni roślinnej. W książce znajdziemy aż 76 przepisów na pyszne pasty i hummusy, a do każdego z nich dołączono piękne zdjęcia – od samego patrzenia ślinka cieknie! Wszystko wygląda niezwykle smacznie, zachęcająco, a po spróbowaniu kilku przepisów zaczynamy się zastanawiać, dlaczego wcześniej nie jedliśmy tak dobrych kanapek!

Książka sprawdzi się szczególnie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale i mięsożercy na pewno znajdą dla siebie coś pysznego – a jest z czego wybierać! A co najważniejsze, pasty przyrządza się niezwykle szybko i bez problemu znajdziemy potrzebne nam składniki w sklepach 🙂

Dziś coś dla dzieciaków – będzie czekoladowo, pysznie, a jednocześnie zdrowo. Tak, to możliwe – trzeba tylko wiedzieć jak 🙂 Polecam książkę „Hummusy i pasty”, gdzie znajdziecie o wiele więcej smakowitych inspiracji!

CZEKOLADOWA PASTA Z AWOKADO

2 awokado

6 łyżek kakao

3 łyżki mleka kokosowego (jeśli pominiemy nic się nie stanie, sprawdziłam)

8 łyżek syropu klonowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić miodem)

szczypta soli

1 laska wanilii

Wydrążony miąższ z awokado, ziarenka z laski wanilii, kakao, syrop/miód, sól blendujemy na gładką masę. I tyle, proste, szybkie i smaczne! 🙂

DOMOWY KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY

1/2 kubka masła orzechowego

5 łyżek kakao

10 łyżek mleka roślinnego

7 łyżek syropu klonowego lub miodu

szczypta soli

Masło orzechowe można zrobićw domu, a jeśli kupujecie to tylko takie, które ma w składzie same orzechy! Wszystkie składniki pasty należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, gotową można przechowywać w lodówce do tygodnia (ale kto tyle wytrzyma! 😛 )

SŁODKA PASTA Z CZARNEJ FASOLI

1 kubek ugotowanej czarnej fasoli

2 łyżki tahini

6 łyżek syropu klonowego/ miodu

3-4 łyżki kakao

szczypta soli

5 łyżek mleka roślinnego

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę – prościej się już nie da! 😀

Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Hummusy i pasty” Konrada Budzyka, wydawnictwo Znak Literanova.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *